Skip to content

Bron: AD 15-12-2018

Als jeugdlid van Vitesse werd Renald Majoor op zijn 12de misbruikt. Nu zet hij zich als ambassadeur in voor een veiliger sportklimaat.

Renald Majoor heeft een doel voor ogen en dat is sportclubs bewust maken van seksuele intimidatie en misbruik. En deze organisaties ertoe zetten zo open mogelijk met dit onderwerp om te gaan. ,,Daardoor kan een club mogelijk eerder ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Het slechtste wat je kunt doen is een zaak in de doofpot stoppen.’’

Sportkoepel NOC*NSF roemt Majoor om zijn manier waarop hij seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport bespreekbaar maakt. ,,Wij willen zijn inspirerende kracht gebruiken om dat probleem stevig aan te pakken en slachtoffers aansporen hun verhaal te doen’’, zegt Geert Slot van de sportkoepel. ,,Wij verwachten dat hij die boodschap levend houdt en dat hij vanuit zijn positie een kritische volger blijft van hoe wij dit onderwerp aanpakken.’’

Grote gevolgen
Majoor baarde mei vorig jaar veel opzien door in de media openlijk te vertellen dat hij op zijn 12de bij Vitesse is misbruikt door een elftalbegeleider. De man, inmiddels overleden, werd destijds veroordeeld, maar de kwestie is nooit naar buiten gebracht door de Arnhemse profclub.

De gevolgen van het misbruik waren groot voor Majoor: hij stopte op zijn 18de met voetballen bij Vitesse, vanwege psychische klachten. Volgens kenners had hij ver kunnen komen met zijn voetbaltalent. Mede ook door de mondiale #MeToo-beweging, waarin vrouwen vertelden over seksuele intimidatie, staat dit onderwerp volop in de belangstelling.

“De aanleiding is niet leuk, maar ik probeer er een positieve draai aan te geven”
Renald Majoor


Erkenning
Het was even zoeken naar de juiste vorm, maar Renald Majoor lijkt nu de functie te krijgen waarnaar hij lang heeft uitgekeken. Als ambassadeur gaat hij zich een paar dagdelen per week inzetten voor een veilig sportklimaat, waar seksuele intimidatie en misbruik niet langer mogelijk is. Majoor vindt het ‘heel eervol’ dat hij voor deze functie is gevraagd.

,,Het is ook erkenning voor mij. Ik heb destijds mijn nek uitgestoken door mijn verhaal in de media te vertellen. Je weet nooit van te voren hoe daarop gereageerd wordt. De aanleiding is niet leuk, maar ik probeer er een positieve draai aan te geven.’’

 

Luis in de pels
Het is een jaar geleden dat de commissie-De Vries onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp. Het ambassadeurschap van Majoor is een uitvloeisel van de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan om het aantal slachtoffers van misbruik in de sport omlaag te brengen.

Majoor komt niet in dienst van NOC*NSF, hij blijft onafhankelijk als ambassadeur.  ,,Ik wil een luis in de pels kunnen blijven.’’ Bij zijn stichting De Stilte Verbroken hebben zich tot nog toe veertien lotgenoten gemeld die hierover nog nooit met buitenstaanders hadden gesproken.

© Jan Ruland van den Brink

Bron: AD – Niek Opten

Back To Top