Ga naar hoofdinhoud

Een nieuw jaar, een nieuwe focus. De Stilte Verbroken zal zich in 2022 weer volledig gaan toeleggen op de kernactiviteiten waarmee de Stichting in 2017 ook begon: bewustwording van en aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de sport, met als doel uiteindelijk maximale preventie van de problematiek.

In 2021 heeft de focus voor een groot deel gelegen op het helpen van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Een aparte loot aan de stam, Sporters Helpen Sporters, werd opgetuigd om slachtoffers op een laagdrempelige manier te helpen hun stilte te doorbreken en aan de bel te trekken. Lotgenotenbijeenkomsten zouden hen steun kunnen bieden bij het praten over en het verwerken van wat de sporters is overkomen.

Zowel corona – fysieke bijeenkomsten bleken bijna niet te plannen – als ook voortschrijdend inzicht over hulpverlening aan slachtoffers heeft de stichting nu doen besluiten deze loot aan de stam niet verder door te ontwikkelen. Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag hebben in veel gevallen professionele hulp nodig, ook als dat in het eerste opzicht misschien niet zo noodzakelijk lijkt.

Nederland telt diverse instanties die zijn toegerust voor de juiste hulp aan slachtoffers. De drempel om als sporter de stilte te doorbreken is in de afgelopen jaren gelukkig een stuk lager geworden, mede dankzij het baanbrekende werk van sporters als Renald Majoor die eerder al openhartig spraken over wat hen overkwam.

Sporters die zich vanaf nu melden bij De Stilte Verbroken met een eigen ervaring omtrent grensoverschrijdend gedrag, zullen worden doorverwezen naar het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN).

 

De Stilte Verbroken zal in 2022 met vernieuwde energie en in samenwerking met sportclubs, – koepels en instanties inzetten op bewustwording bij iedereen die, direct of indirect, betrokken is bij jonge sporters. Hoe meer bewustwording, hoe meer vroegtijdige signalering en daardoor ook voorkoming van grensoverschrijdend gedrag in de sport, dat is waar De Stilte Verbroken in 2022 voor gaat.

Back To Top