Skip to content

Verhalen van Sporters

Het litteken blijft, maar Orvedo overwint

Goed gekleed, getrouwd met jeugdliefde Laura, trotse vader van twee kids: Orvedo (41) brengt elke dag in vreugde door. Achter zijn glinsterende ogen schuilt echter een diep ontroerend verhaal. Het kind in hem groeide op in een jungle. Pas geboren, verdween zijn biologische vader uit beeld. Paramaribo voelde veilig, maar de Amsterdamse Bijlmer zat vol obstakels en dreiging. Als puber was hij getuige hoe zijn moeder voor zijn ogen werd verkracht, raakte hij betrokken bij drugsdeals. Van zijn voetbaldroom werd vervolgens misbruik gemaakt: Orvedo werd aangerand door de elftalleider van voetbalclub Vitesse. En toen was hij nog maar vijftien jaar. ,,Dat maakt je en vormt je. Ik ben gehard.” De openbaring van Renald Majoor – over exact dezelfde ervaring bij Vitesse – aan de tv-tafel van Humberto Tan, zorgde bij Orvedo voor een aardverschuiving. Nu hij, 25 jaar na die ongewilde aanraking, naar buiten komt met zijn verhaal, is dat pas reden om het geheim met zijn moeder te durven delen.    

Het gesprek komt op de gouden generatie van Ajax A1, net toen de Amsterdamse club de Champions League had gewonnen. ,,Een geoliede machine, die jeugdploeg. Als testspeler van Vitesse mocht ik tegen die jongens voetballen. Slechts één van hen, Andy van der Meijde, haalde de internationale top.” Over hoe het kon dat de ontwikkeling van de anderen ergens bleef steken, is een boek verschenen. ,,Met enkele van die jongens heb ik nog contact. Sommige van hen probeerden het bij Haarlem, toen nog satellietclub van Ajax. Daar heb ik het ook geprobeerd, net als bij FC Utrecht en Telstar, maar het lukte niet. Dat zijn momentopnames, die proefwedstrijden. Hoe zit je in de wedstrijd die dag, mag je wel op je favoriete positie spelen. Je moet talent maar ook geluk hebben in de voetballerij. Het was een voorrecht om er even van te proeven, jammer dat het me niet gelukt is door te breken…”

Wil jij je verhaal delen?

Blijf er niet mee rondlopen. Je hoeft het niet voor jezelf te houden of weg te stoppen uit schaamte, angst voor het breken van je sportcarrière of je plezier in de sport. Breng je verhaal naar buiten en vertrouw op jezelf dat het goed is om te doen. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen!

Back To Top