Skip to content

Renald Majoor, op zijn twaalfde  slachtoffer van seksueel misbruik in de jeugdopleiding van Vitesse, lanceert vandaag zijn stichting De Stilte Verbroken. Twintig jaar liep hij rond met zijn geheim. Het grote taboe in de sportwereld. Hij belandde in een diepe psychische crisis door het misbruik, en dat wil hij nooit meer een andere sporter laten overkomen.

“Het probleem moet bespreekbaar worden, en daarmee ook behandelbaar. Wij willen met de stichting De Stilte Verbroken een meldpunt zijn, maar ook een kennisbank en een aanjager van de strijd tegen misbruik en intimidatie. Sporters zijn kwetsbaar, en vaak afhankelijk van hun  trainers en begeleiders. Te vaak wordt daar misbruik van gemaakt. Letterlijk. Te vaak durven de sporters er met niemand over te praten. Bang voor hun sportcarrière, voor hun omgeving, voor de consequenties. En daardoor blijft het misbruik mogelijk. Dat mag niet. Daar ga ik me hard voor maken. Samen met een team van bestuurders en ambassadeurs uit de sportwereld en jeugdhulpverlening.”

Vandaag , niet toevallig op de dag dat de Commissie De Vries het Rapport seksuele intimidatie en misbruik in de sport uitbrengt, is de website www.destilteverbroken.nl  live gegaan.. Slachtoffers kunnen er terecht met hun verhaal, maar het wordt ook een kennisbank, een startpunt voor verdere hulpverlening en een verzamelpunt van verhalen, ideeën en oplossingen.  Het bestuur van de stichting gaat zich inzetten voor landelijke erkenning en aandacht voor het probleem. Voor preventie en aanpak. Voor een duidelijkere en relevantere rol van vertrouwenspersonen binnen de sport.

“Het misbruik heeft mijn leven getekend. Het maakt  zoveel levens kapot, zowel in topsport als in de amateursport. En bijna niemand die het ziet.  Daarom moeten we nu  de stilte verbreken. Het werd tijd!”

Back To Top