Skip to content

Verhalen van Sporters

Na elf jaar uit de cirkel van schaamte en schuldgevoel

Ilonka Wolswinkel - Atletiek

Een trainer kan een sporter maken, maar ook breken. Atlete Ilonka Wolswinkel-Van den Hengel deed en liet alles voor haar sport én had een grenzeloos vertrouwen in haar trainer. “We waren een team: hij zorgde voor alles en ik liep heel goed op zijn schema’s.” Ilonka, die al een obsessie voor eten had ontwikkeld, werd in haar drive om topsporter te worden ook onderdanig aan de man die zijn lusten steeds meer aan haar opdrong. “En mij uiteindelijk tijdens een training verkrachtte.”

Ze voelde zich medeplichtig. En borg alles op, waar ze dacht dat het veilig was. Wenste dat ze de volgende morgen niet zou ontwaken. Maar ze is er nog. Gesterkt en bijna geheeld. “Nu alle laagjes er vanaf gepeld zijn, ligt het open en bloot. Maar dit is de enige manier om er mee door te gaan. Anders had het zich nog dieper genesteld en nóg meer ellende veroorzaakt. Ik denk dat een stukje herkenning belangrijk is, het bespreekbaar maken. Cijfers van misbruik binnen de sport zeggen veel, maar verhalen maken het immers tastbaar, die beklijven. En ze kunnen anderen ertoe zetten hun verhaal te delen. Ik heb zelf veel gehad aan de andere verhalen van sporters.”

Het is de eerste keer dat Ilonka haar eigen ervaringen publiekelijk deelt. “Door het hele #MeToo-gebeuren kwam het los. Ik heb het al die tijd weten te onderdrukken, door het er niet over te hebben. Maar die dagelijkse berichten van toen: dat was copy paste aan mijn eigen verhaal. Toen hield ik het niet meer… het was te confronterend. Ik kreeg flashbacks, nachtmerries en moest er iets mee. Ik heb het nog ruim een half jaar weten uit te stellen, tot ik niet meer goed functioneerde. Ik kreeg klachten, kon het niet langer verborgen houden en ben in 2018 in therapie gegaan.”

Twaalf jaar na dato werd er – ten behoeve van de verwerking – een ontmoeting met de desbetreffende trainer geïnitieerd. “Het was eng, maar nu waren de rollen omgedraaid. Ik kon mijn verhaal doen, had de regie en dat is goed geweest voor mij. Gelukkig is hij geen trainer meer en kan geen andere slachtoffers meer maken in de sport.”

“De laatste jaren ging ik juist op zoek naar de verhalen over misbruik in de sport, want een stukje herkenning is ook wel fijn. Dat gevoel van: ik ben niet de enige. Ik las Renalds verhaal en dat van enkele andere sporters. Inmiddels schaam ik me niet meer voor mijn verhaal.”

Wil jij je verhaal delen?

Blijf er niet mee rondlopen. Je hoeft het niet voor jezelf te houden of weg te stoppen uit schaamte, angst voor het breken van je sportcarrière of je plezier in de sport. Breng je verhaal naar buiten en vertrouw op jezelf dat het goed is om te doen. We zijn er om naar je te luisteren en je te helpen!

Back To Top