Skip to content

Bron: De Gelderlander / Niek Opten 15-12-18

WEHL/ARNHEM – Renald Majoor (36) uit Wehl wordt de eerste ambassadeur voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. De oud-jeugdspeler van Vitesse, zelf slachtoffer van misbruik, heeft daarover deze week een verdrag getekend met sportkoepel NOC*NSF.

Inspirerend
Sportkoepel NOC*NSF roemt Majoor om zijn manier waarop hij seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport bespreekbaar maakt. ,,Wij willen zijn inspirerende kracht gebruiken om dat probleem stevig aan te pakken en slachtoffers aansporen hun verhaal te doen’’, zegt Geert Slot van de sportkoepel. ,,Wij verwachten dat hij die boodschap levend houdt en dat hij vanuit zijn positie een kritische volger blijft van hoe wij dit onderwerp aanpakken.’’

Opzien
Majoor baarde mei vorig jaar veel opzien door in de media openlijk te vertellen dat hij op zijn twaalfde bij Vitesse is misbruikt door een elftalbegeleider. Mede ook door de mondiale #metoo-beweging, waarin vooraanstaande vrouwen vertelden over seksuele intimidatie, staat dit onderwerp volop in de  belangstelling.

Majoor vindt het ‘heel eervol’ dat hij voor deze functie is gevraagd. ,,Het is ook erkenning voor mij. Ik heb destijds mijn nek uitgestoken door mijn verhaal in de media te vertellen. Je weet nooit van te voren hoe daar op gereageerd wordt. De aanleiding is niet leuk, maar ik probeer er een positieve draai aan te geven.’’

Commissie De Vries
Het is een jaar geleden dat de commissie-De Vries, die onderzoek deed naar dit onderwerp, in haar eindrapport vaststelde dat een op de acht kinderen in de sport te maken heeft met seksuele intimidatie en misbruik. Het ambassadeurschap van Majoor is een uitvloeisel van de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan om het aantal slachtoffers in de sport omlaag te brengen.

Onafhankelijk
Majoor komt niet in dienst van NOC*NSF, hij blijft onafhankelijk als ambassadeur.  ,,Ik wil een luis in de pels kunnen blijven.’’ Bij zijn stichting De Stilte Verbroken hebben zich tot nog toe veertien lotgenoten gemeld die hierover nog nooit met buitenstaanders hadden gesproken.

© Jan Ruland van den Brink

Back To Top