Skip to content

Vanaf 1 januari 2019 gaat NOC*NSF samenwerken met Renald Majoor. Majoor, zelf in zijn jeugd slachtoffer van seksueel misbruik in de sport, gaat als ambassadeur van het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport optreden.

Renald Majoor:
“Kinderen moeten veilig kunnen sporten. Dat is minder van vanzelfsprekend dan het lijkt en dus moeten er drastische maatregelen worden genomen om misbruik in de sportwereld terug te dringen. ‘De glimlach van een kind’ is één van de mooiste uitdrukkingen die er bestaat. Dit moet voor ieder kind gelden! Om die reden sta ik op, als ambassadeur en met mijn stichting De stilte Verbroken, om veilig sporten voor ieder kind te realiseren. Want voor iedereen geldt: Niets doen is géén optie.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF:
”Wij hebben Renald Majoor het afgelopen jaar leren kennen als een sterke en inspirerende pleitbezorger van maatregelen tegen seksueel misbruik in de sport. Het is mooi en belangrijk dat hij bereid en in staat is zijn eigen ervaringen en zijn energie in te zetten in de strijd tegen het grensoverschrijdende gedrag dat helaas ook in de sport nog steeds voorkomt.”

De samenwerking tussen NOC*NSF en Renald Majoor zal vooral bestaan uit het verlenen van medewerking aan het maken van voorlichtingsmateriaal waarmee de bewustwording en meldingsbereidheid in de sport kan worden vergroot. Ook zal Renald bij diverse gelegenheden zelf over zijn ervaringen vertellen en zijn visie geven over de maatregelen die dienen te worden genomen.

Over Renald Majoor

Renald Majoor was op zijn twaalfde slachtoffer van seksueel misbruik in de jeugdopleiding van Vitesse. Twintig jaar liep hij rond met zijn geheim. Het grote taboe in de sportwereld. Hij belandde in een diepe psychische crisis door het misbruik, en wil nu dat dit nooit meer een andere sporter zal overkomen.
Op de website van De Stilte Verbroken zegt hij daar o.a. over: “Het probleem moet bespreekbaar worden, en daarmee ook behandelbaar. Wij willen met de stichting De Stilte Verbroken een meldpunt zijn, maar ook een kennisbank en een aanjager van de strijd tegen misbruik en intimidatie.
Sporters zijn kwetsbaar, en vaak afhankelijk van hun trainers en begeleiders. Te vaak wordt daar misbruik van gemaakt. Letterlijk. Te vaak durven de sporters er met niemand over te praten. Bang voor hun sportcarrière, voor hun omgeving, voor de consequenties. En daardoor blijft het misbruik mogelijk. Dat mag niet. Daar ga ik me hard voor maken.”

Back To Top