Turnsters verbreken stilte
“Dat er binnen de turnwereld sprake is van verschillende vormen van misbruik en intimidatie was me niet onbekend. In het verleden zijn meerdere turnsters naar buiten getreden met hun verhaal, maar ze werden niet gehoord. Het is een probleem dat al jarenlang speelt, maar in de doofpot werd gestopt. Met alle gevolgen voor de turnsters van dien. Met de turnsters die nu naar buiten komen met hun verhaal en de bekentenis van Beltman is het de hoogste tijd voor een cultuuromslag binnen de turnwereld”, is Renald Majoor, oprichter van de Stichting De Stilte Verbroken, van mening.
Vrijdag 24 juli publiceerde het Noordhollands Dagblad een onthutsend artikel waarin misstanden in de turnwereld naar buiten werden gebracht. Het was de topturncoach Gerrit Beltman, die zelf naar buiten kwam met zijn verhaal over zijn gebruikte trainingsmethoden en hiermee het boetekleed aan trok. Jarenlang werden turnsters door de coach psychisch en fysiek mishandeld. Maar hij is niet de enige coach die gebruik maakte van onhumane behandeling van de vaak jonge turnsters. Het dagblad deed gedegen onderzoek en sprak naast Beltman met turnsters van verschillende generaties uit de top van het Nederlandse turnen.
Beltman in het Noordhollands Dagblad: “Het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél. Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten.”
Het gedrag van Beltman stond niet op zichzelf. Hij vervolgt: “Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling.
Of de intenties van Beltman met het naar buiten komen van zijn verhaal oprecht zijn of niet, of het gevolg van het feit dat met de film Athlete A internationaal de beerput van de turnwereld wordt open getrokken, het interview met Beltman doet nu in Nederland het balletje rollen en meerdere turnsters hebben de kans al gegrepen hun stilte te verbreken. Naar aanleiding van het interview met Beltman, meerdere meldingen van turnsters en gebeurtenissen in het verleden doet het KNGU nu onderzoek. Eind 2020 moet dit onderzoek gereed zijn heeft de KNGU In de persconferentie van 29 juli laten weten. Daarbij heeft de bond ook aangegeven de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomsten van dit onderzoek.
Renald Majoor en Anne van Dijk, mede bestuurslid van de stichting, zijn het er over eens. “We zijn blij dat de KNGU haar verantwoordelijkheid nu neemt en een grondig onderzoek uit laat voeren naar de fysieke en psychische mishandeling binnen de turnsport. Wegkijken kan niet meer. Het is een pijnlijke kwestie dat het zo lang heeft moeten duren voordat de KNGU een onderzoek op gang brengt, terwijl de meldingen die in het verleden zijn gedaan door turnsters in de doofpot zijn gestopt. Maar we zien het ook als een kans om grensoverschrijdend gedrag in de sport een halt toe te roepen. Er zijn zoveel turnsters die nu met hun verhaal naar buiten durven te treden. Dat moedigen wij aan. Ieder slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag heeft het recht de stem te gebruiken. Als Stichting De Stilte Verbroken kunnen wij een rol spelen voor hen die een onafhankelijk luisterend oor en/of hulp zoeken. We moedigen gedupeerde atleten, ook uit andere sporten, aan om contact te zoeken met ons. Voor ons staat het welzijn van de atleet voorop, niet de kwaliteit van een coach of een gouden medaille.”
Stichting De Stilte Verbroken biedt een luisterend oor aan slachtoffers van misbruik, intimidatie en/of pesten binnen de sport, maar kan ook ondersteunen binnen de club om het gesprek met elkaar aan te gaan. Op deze manier wil de stichting een bijdrage bieden aan een veilig sportklimaat voor iedereen met als doel: misbruik, intimidatie en pesten mag nooit meer voorkomen; niet binnen en niet buiten de sport.
Wil je in contact komen met Stichting De Stilte Verbroken? Vul dan het contactformulier in op de site.