skip to Main Content

Waarom een vertrouwenspersoon
binnen de sport?

Renald pleit met zijn stichting voor betere mentale begeleiding voor topsporters en extra ogen binnen de amateursporten in de vorm van een vertrouwenspersoon/buddy waar iedere sporter goed zijn/haar ei kwijt kan. De vertrouwenspersoon moet ook echt het vertrouwen hebben van de sporters, en niet een papieren functie zijn zoals dat nu nog zo vaak is.

Problemen thuis

Het gaat hierbij niet alleen om problemen binnen de sportclub of –organisatie, maar ook om problemen thuis. Er zijn zoveel problemen binnen gezinnen, soms zichtbaar, soms ook onzichtbaar. Denk aan echtscheidingen, mishandeling, pesten, spanningen door werk, verslaving, geldproblemen, zorg voor de andere kinderen en ga zo maar door. Dit heeft allemaal zijn weerslag op het gezin, dus ook op de persoon die sport bedrijft.Niet elke sporter durft bij de trainer te komen om zijn problemen op tafel te leggen, omdat er altijd een angst bestaat dat:

  • het ten koste van zijn/haar plaats gaat binnen het team,
  • het als gezeur gezien word door de trainer,
  • je je kwetsbaar opstelt en dat past niet binnen de (top)sport.

'Please' gedrag

Met name in de topsport is ook het zogenaamde ‘please’ gedrag een groot ding: alles willen doen om maar in de smaak te vallen van de trainer(s) en daar heel ver gaan.

Verder heeft niet elke trainer oog voor persoonlijke problematiek. Veelal zijn trainers niet dusdanig pedagogisch geschoold dat ze problematieken herkennen en aan kunnen pakken.

Talent verloren

Uiteindelijk moet de trainer weten waarom een speler niet presteert/rendeert. Doordat dit stukje vaak niet wordt gezien, gaat veel talent verloren. Door middel van een goede vertrouwenspersoon kun je als trainer en als club hier eerder en beter op reageren.

Natuurlijk is de vertrouwenspersoon ook de persoon bij uitstek die misbruik en intimidatie binnen de sport herkent, bespreekbaar maakt en er hulp bij biedt.

Laat van je horen, we helpen je graag!

Steun onze stichting en word donateur!

Doneren kan op IBAN NL 42 ABNA 024 874 3694. Wilt u ons machtigen? Download het machtigingsformulier op onze contactpagina.

Back To Top