Skip to content

En weer ging er een rilling door het land: Oud-voetbalster en oud-bondscoach Vera Pauw meldde deze week dat ze in het begin van haar loopbaan was verkracht, door een coach, daarna nog tweemaal met grensoverschrijdend gedrag te maken kreeg en daar 35 jaar lang niet over durfde te praten. Direct ging weer de telefoon bij Renald Majoor, die in 2017 met zijn misbruikverhaal naar buiten trad en sindsdien strijdt tegen misstanden zoals ook deze.

Telkens als er ergens weer een nieuw geval van grensoverschrijdend gedrag in de sport boven water komt, weten de media direct de weg naar Renald te vinden met de vraag om een reactie. Bij de NOS laat Renald weten de situatie van Vera Paul ‘heel herkenbaar’ te vinden. Zelf zweeg Renald heel veel jaren over wat hem als jonge talentvolle voetballer overkwam bij Vitesse. Sommige mensen begrijpen niet dat je zo lang kunt zwijgen als je zoiets is overkomen, maar Renald legt uit dat het volkomen verklaarbaar is: Er is een mix van schaamte, twijfel, schuldgevoel en pijn.

Bovendien: “Als er niemand bij is geweest die iets kan bevestigen, blijft het jouw woord tegen dat van een ander. Dat maakt het heel erg lastig”. In het geval van Vera Pauw was er bovendien sprake van een machtsverhouding, die vrijwel altijd ook een rol speelt bij misbruikzaken. “Dit toont eens te meer aan dat sporters erg kwetsbaar zijn voor schadelijke machtsstructuren.”

De beschuldigingen van Vera Pauw aan het adres van haar oud-coach en twee andere mannen, liggen momenteel voor onderzoek bij een extern onderzoeksbureau. De coach in kwestie houdt vol dat er weliswaar sprake was van seksuele contacten, maar dat die met wederzijdse instemming plaatsvonden. Tot de resultaten openbaar zijn, is het onzeker wat de consequenties van de openbaringen van de oud-speelster en -coach zullen zijn. Zelfs na jarenlang onderzoek kan een enkele misbruikzaak nog eindigen in twee compleet andere lezingen, aldus de NOS.

 

 

Back To Top